Koliko košta život u Njemačkoj?

Koliko košta život u Njemačkoj?

Koliko košta život u Njemačkoj?

Koliko košta život u Njemačkoj?

 

Stojite na važnoj životnoj raskrsnici u životu, nezadovoljni ste trenutnim stanjem u državi, plašite se za svoju i budućnost Vaše djece? Sigurno je svako od nas sebi u životu postavio ovo i bezbroj drugih pitanja koja se usljed teške političke i socijalne situacije u Bosni i Hercegovini i sama nameću.

Odlazak u Njemačku se kao opća pojava infiltrirao u bosanskohercegovačko društvo te ćete ovu temu često čuti i u neformalnim razgovorima i okupljanjima bilo koje vrste. Sliku života u Njemačkoj nam, uglavnom, stvaraju ljudi koji su u Njemačkoj započeli novi život ili se eventualno vratili iz već spomenute države. Kako se agencija Jobstep uvijek bori da svoje kandidate ili one koji tek razmišljaju o koraku odlaska u Njemačkoj ili eventualnom početku nove karijere ili unapređenja stare informiše na najbolji način i podstakne da se naši kandidati informišu na pravi način, a ne putem trećih lica koja iznose svoje subjektivne zaključke o gore navedenoj temi, to ćemo pokušati i ovaj put.

Svi oni koji su bar jednom razmislili o odlasku u Njemačku sigurno su se zapitali koliki su troškovi života u ovoj zemlji. Sigurno ste ne jednom čuli kako su stanovi u Njemačkoj užasno skupi, kako je hrana poprilično jeftina, kako odlazak u restoran možete sebi priuštiti samo rijetko i tako u nedogled. Nekako se čini kao da u Bosni i Hercegovini svi stalno idemo u restorane, svi smo stambeno osigurani i možemo lagodno živjeti ili sebi priuštiti nešto što u Njemačkoj ne biste mogli. Da li Vam se tako čini kada iziđete u grad pogledate pune kafiće i restorane,  kao da smo obećana zemlja u kojoj si možete priuštiti česte izlaske i odlaske u restorane, prosječna plata, kao i prosječna potrošačka korpa će Vam sigurno reći nešto drugo...

Koliko u prosjeku košta kirija, hrana, životni troškovi u Njemačkoj možete pronaći na par stranica na internetu. Oficijelne stranice za statistiku su, uglavnom, najbolji i najsigurniji pokazatelji tendencija i cijena u jednoj državi.

Tako se kao mjesečni troškovi za prosječno domaćinstvo navode:

  • Kirija, režije: 897 Eura
  • Prehrana: 348 Eura
  • Prevoz: 348 Eura
  • Slobodno vrijeme, zabava i kultura: 259 Eura
  • Posjeta restoranima: 146 Eura
  • Unutrašnje uređenje, kućanski aparati: 140 Eura
  • Odjeća i obuća: 110 Eura
  • Medikamenti: 98 Eura
  • Ostale potrepštine i usluge: 90 Eura
  • Telekomunikacijske usluge: 64 Eura

 

Sveukupno Vam je za potrebe jednog domaćinstva prema zavodu za statitsku potrebno ukupno 2517 Eura. Najveći trošak u Njemačkoj je stanovanje. Mjesečne stanarine se znatno razliku od mjesta stanovanja. Važnu ulogu igra želite li živjeti u nekoj od metropola ili u selu udaljenom od grada i po nekoliko desetaka kilometara. Zbog činjenice da se troškovi života uveliko razlikuju u gradu i perifernim dijelovima, statistika uzima prosječne vrijednosti kao što je navedeno iznad. Ako je poredite s drugim evropskim državama,  Njemačka slovi kao relativno jeftina za život. Prema statističkim podacima za relativno normalan život pojedinca je u Njemačkoj 2019. godine bilo potrebno mjesečno 750 eura. Cijene hrane, smještaja i odjeće su za 4,3 posto veće od evropskog prosjeka. Ono što je znatno i vidno skuplje su cijene uslužnih djelatnosti. Dakle, automehaničari, restorani, frizeri su mjesta gdje ćete u poređenju s Bosnom i Hercegovinom platiti račune veće nego li ste mislili.

Dobra vijest, nije sve tako strašno kako su Vam predstavljali

Da se u Njemačkoj mora raditi i da i tamo imate platu od koje morate živjeti i koju trebate planirano trošiti i raspodijeliti i to je tačno. Da rasipništvo nije moguće pri normalnim uvjetima života, je tačno, ali da možete živjeti normalno uz trud i zalaganje je sigurno.

Svim onima koji planiraju svoj život nastaviti u Njemačkoj, ostvariti se u novim životnim ulogama, novim karijerama, školovanjima, novim uspjesima, želimo mnogo sreće, učite, usavršavajte svoja znanja, učite jezik, tražite informacije, budite vrijedni i radoznali, pokušajte se integrisati bez da zaboravite svoje korijene, jer stablo je uvijek jako onoliko koliko seže za visinama i suncu, ali stamenog i jakog korijena.