Kako dobiti na „Lutriji“? – novi život u Njemačkoj

Kako dobiti na „Lutriji“? – novi život u Njemačkoj

Kako dobiti na „Lutriji“? – novi život u Njemačkoj

Pokušali ste sve u svojoj zemlji samo kako bi ostali. Ostali u svom gradu, u svojoj kući, sa svojim prijateljima i porodicom, na poznatom mjestu koje bi trebalo biti i sigurno. Ali nije sigurno jer posla nemate, idete iz dana u dan gledajući kako da sebi stvorite bolju budućnost i kad god pomislite da ste našli neko rješenje ili krenuli dobrim putem, desi se rez koji vas opet vrati na istu početnu tačku sa koje ste krenuli.

Ne možete više to podnijeti. Ne želite i ne možete čitav život provesti okrećući se na jednom mjestu. Strah vas je i teško vam je, ali nešto se mora promijeniti. Morate otići odavde. Morate - kako bi mogli živjeti. I zato se odlučujete potražiti posao u Njemačkoj.

Prošli ste kroz sve muke. Najbolje znate kako to sve ide, koliko ste živaca izgubili i koliko strepnje je bilo u svakom vašem danu i u svakoj noći. Koliko odbijenica i zidova koji su vas vraćali na početak. Ali uspjeli ste. Konačno ste si našli posao. Osjetite olakšanje na prvu, a onda se sjetite da morate ići iz svoje zemlje i opet vas uhvate stari osjećaji.  No, to je samo početak. Na posao koji ste jedva pronašli ne možete ići ukoliko nemate radnu vizu. A dobiti samo termin za vizu u zemlji iz koje je u pola godine otišlo preko 80 hiljada ljudi – skoro nemoguća misija.

Iako je do sada važilo pravilo Zapadnog Balkana u kojem ste sa ugovorom o radu i određenim poznavanjem njemačkog jezika mogli aplicirati za termin kako bi pokušali dobiti vizu i otići u Njemačku, početkom svakog mjeseca ste morali rapidnom brzinom unijeti svoje podatke u tačno određeno vrijeme i pritisnuti dugme „Pošalji“ te se nadati da će u roku od par trenutaka sistem priznati vašu prijavu. A u isto vrijeme prijavljivali biste se sa više desetina hiljada ljudi. I to samo 12 puta u jednoj godini.

Pravilo za zemlje Zapadnog Balkana i dalje postoji, ali od 1.12.2021. godine način apliciranja za termine se mijenja. Je li to bolje ili lošije za vaš pokušaj da dođete do posla kojeg ste našli u Njemačkoj? Po novoj regulativi, više ne morate čekati tih par trenutaka na početku svakog mjeseca da se pokušate prijaviti, jer će se  01.12.21. u 11:00 sati po prvi put otvoriti nova lista za registraciju termina u svrhu podnošenje zahtjeva za vizu. Ova nova lista za registraciju termina će u kontinuitetu biti otvorena do 17.12.2021. do 12:00 sati i neće se više zatvarati kada se dosegne ukupan broj registracija, kao što je to bio slučaj do sada. Umjesto toga će se aktuelna lista za registraciju termina zatvoriti 17.12.2021 u 12:00 sati i sve registracije na listi će biti ubačene u kompjuterski generator gdje će se po principu izvlačenja (odnosno Lutrije) izabrati ko će u januaru 2022. dobiti termin svrhu podnošenja zahtjeva za vizu.

Malo jednostavnije, vaše šanse za dobijanje termina za vizu se nisu ni malo poboljšale sa usvajanjem nove regulative. Ono što ste dobili je samo mnogo više dana provedenih u stresu koji utiče na svaki vaš korak jer umjesto tih par trenutaka koje biste proveli u isčekivanju hoće li vaša prijava biti primljena ili ne, sada ćete taj podatak saznati tek nakon 20 dana.

No, postoji i jednostavniji način. Ako nas pitate, puno bolji i bez imalo stresa. Vi ste već radili na njemu, najmanje četiri godine života.

Stekli ste stručnu diplomu za koju ste se trudili. Na nju ste zaboravili jer, kad god bi je izvadili i prijavili se za posao u svom gradu ili zemlji, poslali bi vas nazad kući. Ali vaša diploma vrijedi. I može vrijediti i u Njemačkoj. Sa njom ćete na poslu biti plaćeni jednako kao i svaki njemački građanin i uz nju, ne možete dobiti odbijenicu za vizu. Možete dobiti samo zelenu kartu kako biste konačno počeli živjeti. A samo ste to željeli na početku ovog teksta.

Kako biste dobili taj termin, tu zelenu kartu i konačno taj život koji želite, morate postati kvalificiran stručni kadar. Vi to već jeste sa svojom diplomom, ali morate ju nostrificirati kako bi i u Njemačkoj bila priznata. Sa nostrificiranom diplomom i ugovorom o radu u vašoj struci, ne morate čekati termin za vizu i nadati se da ćete dobiti na Lutriji. Termin možete izabrati sami, kad god poželite. A vjerujte nam, sav stres koji ćete iskusiti i vrijeme koje ćete potrošiti da probate dobiti vizu bez diplome koju vi svakako imate i za koju ste radili, nije vrijedan!

Mi vam možemo pomoći da vaša diploma bude pravilno nostrifikovana. Sa njom, konačno možete početi živjeti. Naš tim vam stoji na raspolaganju.

Javite nam se i rado ćemo vam pomoći.