SVE O NJEMAČKOJ - II DIO

SVE O NJEMAČKOJ - II DIO

SVE O NJEMAČKOJ - II DIO

 

Dragi JobStep pratitelji, kao što smo i rekli da ćemo pisati na temu „Sve o Njemačkoj“, donosimo vam nastavak edukativne priče u dijelovima.

Kako biste uspješno dobili termin za vizu potrebno je da imate puno sreće. Međutim, postoji lakši, perspektivniji i sigurniji put do termina za vizu. Naime, ukoliko se odlučite za nostrifikaciju diplome činite sebi  više usluga:

  • Osiguravate sebi veću platu (priznata diploma – kvalifikovan radnik)
  • Pronađite poslodavca i nostrificirajte diplomu, do termina za vizu je moguće za 10 dana!

Da sad ne bismo razbijali glavu šta je zapravo nostrifikacija diplome ili čak mislili da je to samo prijevod diplome na njemački jezik – ne, puno više je od toga.

Ukoliko ste se odlučili da živite i radite u Njemačkoj a obrazovanje ste stekli u nekoj od zemalja Zapadnog Balkana potrebno je da izvršite provjeru da li je vaša kvalifikacija priznata u Njemačkoj ili morate da izvršite nostrifikaciju diplome.

Nostrifikacija je zapravo postupak kojim se diploma stečena u nekoj inostranoj zemlji izjednačava sa istovrsnom domaćom ispravom i taj postupak je neophodan jer se useljenik ne smije baviti određenim djelatnostima bez priznate diplome.
Da pojednostavimo, u našem slučaju, ukoliko ste diplomu stekli u nekoj od zemalja Zapadnog Balkana potrebno je da izvršite izjednačavanje diplome sa odgovarajućom ispravom istog značenja/namjene u Njemačkoj. Što znači da predate potrebnu dokumentaciju i naš tim odradi svu neophodnu proceduru priznavanja vaše diplome u Njemačkoj. S tim vezi, čest slučaj je da se zapravo pogrešno protumači ovaj jako bitan proces te se dovodi u zabludu da je samo prijevod diplome jednak nostrifikaciji.

Upravo iz tih razloga potrebno je da se javite na pravu adresu i riješite sve nejasnoće. Ukoliko vas zanima nešto više/imate nejasnoće ili ste zainteresirani za nostrifikaciju, prijavite se na dugme „Nostrificiraj diplomu“ i naš tim će vas kontaktirati.

 

Zašto izabrati JobStep? Pročitajte naše uspješne priče!