Uspješna priča

Uspješna priča

Emir Buric

Nostrifikacija diplome

Podijeli:

Podijeli: Podijeli:

Saznavši da je po Novom zakonu i za dobijanje termina u ambasadi Njemačke u Sarajevu potrebna nostrifikacija diplome, počeo sam po Google i Facebook da se raspitujem kako i šta je sve potrebno za to. Naravno bilo je više alternativa, raznih iskustava i agencija koje se time bave ali ja sam naišao na Jobstep agenciju putem Facebook-a i bila mi je jako interesantna.

Odmah sam nazvao agenciju i stupio sa njima u kontakt , objasnili su mi šta je sve potrebno za nostrifikaciju diplome, koliko traje proces nostrifikacije diplome šta mi je potrebno od  dokumentacije, te troškove.

Naravno ja sam bio tu nesiguran jer je tebalo dosta truda, dosta papirologije, sredstava, a sve to usred Covid-19, tu je priča na par dana stala jer sam morao i ja da se saberem.

Tako je bilo, nakon par dana sam ponovo kontaktirao agenciju gdje je moja priča krenula zajedno sa Enom te smo krenuli sa procesom nostrifikacije diplome.

Trajalo je sve to nekih cca. pet mjeseci od početka do kraja nostrifikacije diplome.

Moja obaveza je bila da sve prikupim dokumentaciju i pošaljem agenciji. Prevođenje, popunjavanje formulara, kontaktiranje sa ustanovama sve je to za mene odradila agencija i za sve su mene informisali dokle je sa procesom.

Nakon par mjeseci sam dobio mail da je proces gotov gdje mi traže tačnu adresu stanovanja da mogu da mi pošalju na kućnu adresu dokument.

Pismo je nakon par dana stiglo u kojem stoji da mi je diploma djelimično priznata i da je proces nostrifikacije završen.

Sada idem dalje, i zajedno sa Jobstep agencijom, za pronalaskom posla.

Zbog nastale situacije sa Covid-19 i lockdown malo je sad sve stalo ali čim krene idem dalje i ne odustajem, jedan veliki korak je odrađen, još malo treba do mog cilja.

Hvala još jednom Jobstep agenciji posebno da naglasim Eni Kulenović za sve što čine i rade za mene.