Uspješna priča

Uspješna priča

Haris Demir

IT Tehnicar

Kako doci do posla na jednostava nacin u Njemackoj? Odgovor za mene je putem Jobstep-a, bez svake sumnje, a preporuka za zainteresovane kandidate da proces zaposljavanja kod poslodavca u Njemackoj rade putem ove agnecije za posredovanje u zaposljavanju. 

U BiH sam stekao 25-o godisnje iskustvo na razlicitim poslovima, ali nikada nisam radio kod poslodavca u inostranstvu. Zainteresovan za nove izazove i rad, sa posebnim fokusom na Njemacku, dosao sam, na preporuku prijatelja, do kontakt podataka agencije Jobstep u Sarajevu. To je bilo pocetkom 2019 godine, tacnije u januaru. Popunio sam podatke o prethodnom zaposlenju, karijerni put, obrazovanje, odnosno na vec pripremljeni formular agencije on-line putem kreirao CV. Nedugo potom je uslijedio kontakt od strane ljubazne sluzbenice agencije, gdje smo dodatno obavili razgovor, "finirali" detalje mog CV-a, dobio sam kontakt za dodatna pitanja i pomoc u daljem procesu... i cekao. Ne dugo, jer vec u martu dobijam prvi poziv za intervju i proces selekcije za poslodavca u Njemackoj. U tom momentu, iz licnih razloga, nisam prihvatio poziv, vec sam zamolio za odgodu za naredni termin, sto na moje iznenadjenje nije bio problem. Iz licnog iskustva znam da odbijanje ponude poslodavca u vecini slucajeva znaci da ste "prekrizeni" za buduce ponude. Ali ne i u Jobstepu, sto je po meni veoma znacajno, jer dobijate priliku da, cekajuci na sledcei poziv, npr. poboljsate vase znanje Njemackog jezika, upoznate se sa uslovima zivota i rada u Njemackoj, saznate vise o procesu spajanja porodice, kompletirate nezavrsene obaveze i poslove u Bosni i Hercegovini itd. 

 

U septembru 2019 godine dobijam novi poziv od Jobstepa za intervju za posao, koji ovaj put prihvatam. Znacajna stvar odmah na pocetku je da dobijate direktnu priliku razgovora sa predstavnicima poslodavca iz Njemacke, koji su clanovi menadzmenta firme, Tehnicki direktor i Prvi asistent generalng menadzera. Prezentacija je detaljna, dobijate jasan input o firmi, uslovima rada, detaljima ugovora o radu, radnom zakonodavstu Njemacke u smislu radnog vremena, godisnjeg odmora, bolovanja, place, bonusa, radnog okruzenja, kao i uslovima smjestaja, napredovanja u poslu, ili regiona u kojem se posao obavlja. Nakon toga slijedi intervju na Njemackom jeziku i kratki tekst prakticnog znanja, koji zaista nije zahtjevan. Ja sam covjek koji se nikada konkretno nije bavio poslom tehnicara instalacije kablovskih i telekomunikacijskih sistema, ali sam bez problema, a nakon ljubazno i detaljno datih uputa od strane Tehnickog direktora, uspio zadovoljiti trazene nivoe poznavanja tehnickih vjestina i znanja. 

Informacija da sam dobio posao je stigla u narednih sedam dana, stigli su i detalji ugovora o radu, ocekivanog pocetka rada, smjestaju i svim informaciama od interesa za kandidata, a u svrhu glatke i uspjesne integracije u vase novo poslovno i zivotno okruzenje u Njemackoj. 

U biti, sluzbenice Jobstepa su do tog nivoa iskusne i profesionalne da ne ostavljaju puno prostora za dodatna pitanja, vec sve bitne informacije dostavljau kandidatu u svim koracima procesa regrutacije i selekcije, kako im vec i sam naziv kaze, Jobstep, jednostavnim koracima do posla. Moram dodati ovdje i punu pomoc prilikom popune zahtjeva i procesa dobijanja vize, sto takodjer za vas radi Jobstep, a sto dodatno cuva vase vrijeme i zivce. 

Kao zakljucak bih naveo da dajem toplu preporuku svim traziocima posla u Njemackoj da se prepuste procesu koji vodi Jobstep, posebno za one koji nikada nisu radili u inostranstvu, kao sto je to moj slucaj, jer se proces vodi profesionano, detaljno, precizno i unutar prihvatljivih vremenskih okvira. 

Sretno i do vidjenja u Njemackoj.