Uspješna priča

Uspješna priča

Avionom na posao

Avion za medicinare

Nedavna vijest da je poslodavac iz Njemačke, iz Berlina, usred pandemije zbog korona virusa, poslao privatni avion po pet medicinara iz Bosne i Hercegovine, još jedan je dokaz da su medicinski radnici/radnice neka od najtraženijih zanimanja u ovoj zemlji. I, da, kad Nijemcima nešto treba, oni iznađu način da do toga i dođu.

Skoro pa filmska priča o Admiru Haseljiću iz Jajca, koji je živio u Sarajevu, i njegovim kolegama i kolegicama koji su, uprkos, vanrednoj situaciji uspjeli/e otići na početak rada u Njemačku, to i dokazuje.

Avionom na posao

Naime, Admir Haseljić iz Jajca, koji je do odlaska u Njemačku živio u Sarajevu, vizu je dobio prije proglašenja vanrednog stanja i nestrpljivo je čekao svoj odlazak u novu zemlju u potrazi za boljom budućnosti. Kako su se granice zatvorile, Admir je raspakovao kofere, čekajući da se otvore granice. Kolegice iz Jobstep agencije preko koje je aplicirao za dati posao su ga ohrabrivale i molile za strpljenje. Onda je došao jedan neočekivani poziv za sve. Poslodavac iz Berlina je organizirao let za 5 kandidata/kandidatkinja, te prošao mukotrpnu proceduru u vezi sa dobijanjem dozvole za let i odlaskom, samo kako bi svoje kandidate/kandidatkinje što prije pozdravio u Njemačkoj.

Nakon nekoliko dana stigla je i obavijest o tačnom terminu leta.

Admiru i kolegama/kolegicama se još uvijek sve činilo kao neka zakašnjela prvoaprilska šala. Međutim, Admir je opet dobio poziv iz Jobstepa da je stigao dan kada može ići i da po posljednji put spakuje svoje kofere za put u Njemačku.

Uzbuđenje među kandidatima/kandidatkinjama je raslo, a senzacija je uslijedila tek po slijetanju u Berlin, gdje ih je dočekala i njemačka novinarska ekipa i napisala o njima prilog.

- Ova priča još jednom potvrđuje dobro poznatu činjenicu koliko su medicinski tehničari traženi u Njemačkoj i koliko se cijene zdravstveni radnici s prostora bivše Jugoslavije u ovoj zemlji, kaže Denis Selmanović, vlasnik agencije "Jobstep International" iz BiH koja posreduje u zapošljavanju radnika iz BiH u SR Njemačkoj, a koja je u saradnji sa firmom "ProCurand Unternehmensgruppe" obezbijedila posao za spomenute medicinare.

- Kod slučaja ovih pet medicinara, vanredna situacija je bila otežavajuća okolnost. Kada nismo uspjeli dobiti dozvole od nadležnih u BiH za dolazak aviona u Sarajevo ili Tuzlu po njih, u dogovoru sa poslodavcem, 21. aprila 2020. godine autobusom smo ih prevezli do Zagreba, odakle su isti dan privatnim avionom odletjeli za Berlin.

Agencija Jobstep osnovana je 2010. godine u Bihaću, kao samostalna agencija za posredovanje pri zapošljavanju u Njemačkoj. Kao pioniri u ovom segmentu na području Bosne i Hercegovine, uspijevamo da kroz individualni pristup svakom poslodavcu i svakom od naših klijenata ostvarimo zavidne poslovne uspjehe i našim kandidatima pružimo priliku da svoje karijere započnu u Njemačkoj. Nakon što se kandidat sa željom da ide u Njemačku raditi, prijavi kod nas, na osnovu njegovih kvalifikacija mi savjetujemo odabir posla i shodno tome mu pronalazimo poslodavca. Od kandidata tražimo svu neophodnu dokumentaciju i na osnovu toga sastavljamo prijavu koju šaljemo poslodavcu. Sa dosta poslodavaca u SR Njemačkoj već imamo potpisane ugovore o saradnji, što olakšava posao i ubrzava vrijeme pronalaska istog.

Kandidata prije razgovora upoznamo s mjestom i načinom rada u firmi i općim uvjetima (plata, stan, radno vrijeme, opis posla itd.). Nakon toga, u dogovoru sa poslodavcem organiziramo razgovore za posao na kojima smo uvijek prisutni kako bi našim kandidatima olakšali komunikaciju. Ukoliko dođe do ostvarenja poslovne suradnje, prosljeđujemo ugovor o radu kandidatu i čekamo njegov termin za vizu. Za termin ga isto tako spremimo, ukažemo na to šta treba od dokumentacije pripremiti i ispunimo mu zahtjeve za vizu. Nakon što kandidat dobije vizu, naš posao ne prestaje, nego ponovo u dogovoru sa kandidatom i poslodavcem određujemo početak rada i planiramo njegov odlazak u Njemačku. Nakon što kandidat počne s radom, stojimo mu na raspolaganju za sva pitanja vezana za administrativnu proceduru prijave boravka, produženje vize i slična pitanja.

Agencija Jobstep uvijek uz radnike

Prema riječima gospodina Selmanovića, preko agencije "Jobstep International" do sada je u Njemačkoj pronašlo posao više od 1.300 radnika iz BiH. Na naše pitanje, koja je sve problematika koju treba riješiti da bi se otišlo na posao u Njemačku i počelo raditi, gospodin Selmanović, kaže:

“Agencija Jobstep prati cijeli proces zapošljavanja u Njemačkoj. Od kandidatove želje, do konačnog odlaska i početka rada. Osnovna problematika koja se uviđa pri posredovanju jeste vrijeme čekanja. Vrijeme čekanja je podjednako ograničavajući faktor i za kandidata koji želi u Njemačku, ali i za poslodavca kojemu je radna snaga neophodna, odmah. Rad nadležnih institucija, posebno Ambasade SR Njemačke, u kojoj kandidati ne mogu blagovremeno dobiti informacije o svom slučaju je jedna od otežavajućih okolnosti. S obzirom na to da kandidati dobivaju termine u različitim vremenskim razdobljima, ne može se konkretno znati vrijeme kada bi kandidat tačno počeo s radom. Njemački poslodavci koji su naviknuti da znaju tačno vrijeme dolaska svojih uposlenika, ponekad znaju biti iznenađeni ovakvim stanjem u kome se samo može prognozirati odlazak. Sve se to mijenja stupanjem na snagu Zakona o nostrifikaciji nakon koje u nekom razdoblju od deset dana možete dobiti konačni termin u Njemačkoj ambasadi. Drugi vid problema vezan je za nepodudarnost obrazovnih sistema u BiH i Njemačkoj za koji poslodavci, donekle, imaju i razumijevanje, iako naš obrazovni sistem nudi vrlo male mogućnosti za stjecanje adekvatne prakse. Uz dodatne napore od strane agencije, ova prepreka, međutim, vrlo lahko može biti prevaziđena.“

https://mojabih.oslobodjenje.ba/b-v-logovi/koronavirus-ne-smeta-nijemcima-poslali-privatni-avion-po-medicinare-iz-bih/2949