SVE O NJEMAČKOJ - IV DIO

SVE O NJEMAČKOJ - IV DIO

SVE O NJEMAČKOJ - IV DIO

Dragi Jobstepovci,  nakon kratkog upoznavanja sa poslovima koji imaju svijetlu budućnost u Njemačkoj, beneficijama automehaničara i super uvjetima za posao, danas ćemo pisati o internetu i polaganju optičkih kablova.

Kao što smo rekli, brzina interneta u Njemačkoj je postalo ljudsko pravo, a vlasti u Njemačkoj su donijele odluku da do 2030. godine je potrebno da 80% Njemačke bude pokriveno optičkim internetom. Kako je trenutno samo 5% pokriveno ovako zahtjevnom infrastrukturom, da bi se realizirali zadani ciljevi potrebno je mnogo radnika iz više oblasti, za kojima Njemačka manjka.

Koje struke su tražene?

S tim u vezi tražene su sljedeće struke:

  • Elektro/IT i srodne struke (Internet monter)
  • Građevinski tehničari niskogradnje i srodne struke

 

Elektro/IT i srodne struke se bave radom na postavljanju kućne internet opreme (router, switch, i sl.) u domaćinstvima u Njemačkoj i nećete vjerovati koliko zapravo struka odgovara ovom poslu.

Za internet montera konkurisati mogu osobe ukoliko su završile neku od ovih srednjih škola:  ELEKTRO, IT, ENERGETIČARI, ELEKTRONIČARI, ELEKTROTEHNIČAR TELEKOMUNIKACIJA, ELEKTRONIČAR ELEKTRONIKE, ELEKTRO INSTALATER, TEHNIČAR ENERGETIKE, TEHNIČAR ELEKTRONIKE, ELEKTRONIČAR TELEKOMUNIKACIJA, ELEKTRO ENERGETIČAR, ELEKTROTEHNIČAR RAČUNARSKE TEHNIKE I AUTOMATIKE, ELEKTROTEHNIČAR RAČUNARSTVA I INFORMATIKE i sl.

 

Građevinski tehničari niskogradnje i srodne struke se bave radom na iskopu i polaganju fiber – optičkih kablova za telekomunikacijske mreže. Za samo obavljanje ovih poslova potrebno je više struka nego što ste mislili: GRAĐEVINSKI TEHNIČAR NISKOGRADNJE, RUDARSKI TEHNIČAR, ZIDAR, RUKOVODILAC UTOVARNIH TEŠKIH MAŠINA, VOZAČ MOTORNIH VOZILA.

 

Kao što vidimo, za obavljanje ovih poslova potrebno je mnogo radnika različitih struka, a činjenica da se radi na telekomunikacijskim mrežama, možemo zaključiti kako Njemačka ulaže dosta novca, truda i pažnje za poboljšanje životne sredine samim tim ulaže i u poboljšanje poslovanja.

Poslodavci nude fiksnu platu sa bonusima i mogućnost napredovanja.

 Ukoliko je vaša struka gore navedena, željeli biste raditi u Njemačkoj ili vam se sviđaju poslovi, prijaviti se možete na ovom linku  https://job-step.net/registracija/775/korak1

Dragi Jobstepovci, nadamo se da smo vam približili poslove koji imaju svijetlu budućnost i da ste se potencijalno pronašli u nekim od ovih zanimanja.

Do idućeg puta smiley

 

Ukoliko vas zanima nešto više/imate nejasnoće ili ste zainteresirani za nostrifikaciju, prijavite se na dugme "Nostrificiraj diplomu" i naš tim će vas kontaktirati.

 

Zašto izabrati JobStep?  Pročitajte naše uspješne priče!