Uspješna priča

Uspješna priča

Igor

Monter kablovske opreme

Podijeli:

Podijeli: Podijeli:

5.6.2019. sam sa autobusom došao u Njemačku. Firma me prihvatila kao i svakog radnika. Pokazala sobu gdje ću da budem sa cimerom, dala password za internet i dala upute šta se smije raditi a šta ne.

Nakon par dana (vikend i praznik) po nas su došli Herr Uwe i Herr Strokis, odvezli nas u sjedište firme i tamo smo imali prvo predavanje. Nakon predavanja dobili smo nova auta, nove mobitele i polovne laptope za posao.

Vratili smo se kući sa svojim službenim autima koje možemo koristiti u privatne svrhe (kupovanje namirnica ili kraće izlete u okolici). Sutradan smo svi dobili poruke tko je čiji ausbilder te smo se našli sa njima i počeli su radni dani.

U početku 6 sedmica se vozam sa svojim ausbilderom i čovjek me je sve naučio. Svake sedmice imamo i jedno predavanje u toku ausbildunga. Pokoji test se uradi da se vidi kako ko zna šta.

Nakon 6 sedmica počinje horor. Sam idem na posao. Ne znam procedure, ne znam posao, ne znam ništa. Zaboravio sam auto skoro voziti. Ali pregrmi se dan. Pomogao mi je moj ausbilder.

Firma zove sa najboljim namjerama da ti pomogne. Prvi dan pun stresa je prošao. Drugi, treći pa onda i četvrti dan i stresa sve manje i manje. Polako sam naučio procedure koga da zovem za šta i kako da riješim probleme. I eto tako već dvije sedmice.

Puno se lakše radi nego na početku. Opis posla? Erste instalation može biti da dođeš kod čovjeka odeš u podrum napraviš anlagu i prikopčaš se na njegove kablove koji su razvučeni u kući. A može biti i da nema kablova pa moraš bušiti čitavu kuću da sprovedeš nove kablove. Folge instalation nekada bude da dođeš u kuću uključiš modem i sve radi, a nekada bude da moraš u podrum i sve ispočetka napraviti, a nekad i da moraš bušiti stanove stepeništa i vanjske fasade da postaviš novi kabl. Sturung je za iskusnije tehničare :)

Što se tiče smještaja sve je donekle ok. Kad se živi sa 21 čovjekom bez nekog nadzora onda je dobro da se zgrada još nije srušila :)

Firma kao firma gleda profit i to je najbitnije. Ako radiš dobro niko te ne zove, ako ne zarađuješ uvijek će te neko kritizirati. Postoji period od pola godine u kojem svi znaju da si početnik pa tolerišu greške. Uglavnom posao kao posao nije loš i bolje je ovo raditi nego u Bosni sjediti i kukati kako nema posla :).

Uživajte mi ljudi.

Pozdrav iz Dettingena unter Teck lijepog gradića.