Produžavanje zakona o zapošljavanju radne snage – vijest za radovanje ili ipak ne?

Produžavanje zakona o zapošljavanju radne snage – vijest za radovanje ili ipak ne?

Produžavanje zakona o zapošljavanju radne snage – vijest za radovanje ili ipak ne?

Kažu, stari zakon o zapošljavanju je produžen do 2023. godine. Odnosno, famozna Zapadnobalkanska odredba, ili još jednostavnije: viza za zapošljavanje prema članu 26 stav 2 BeschV. Ponekad neke stvari zvuče senzacionalistički, ali kada se malo bolje analiziraju – i nisu baš tako sjajne kao što se na prvu činilo. Zašto, pitate se sigurno dok razmišljate kako je to zapravo nada za pomoćnu radnu snagu?

Hajde da malo analiziramo...

Po starom zakonu na vize se čeka skoro dvije godine. Lutrija je kad ćete dobiti termin, a kad dobijete termin – nema garancije da ćete dobiti i vizu. Prema tom zakonu vizu mogu dobiti samo deficitarna zanimanja, a ni to nije sigurno - zato što imaju dovoljno radne snage na zavodu za zapošljavanje iz EU i Njemačke. Ima smisla, zar ne?

Da malo analiziramo novi zakon za kvalifikovanu radnu snagu koji vrijedi od 1. marta 2020.:

 Prema tom zakonu, jedan električar ili cnc operater MORA imati nostrifikovanu diplomu u struci. Stari zakon je omogućavao da taj radnik radi bez nostrifikovane (priznate) diplome. Ali, stupanjem na snagu novog zakona -  isti elektricar ili cnc operater, ako ne želi nostrifikovati diplomu, može od stupanja na snagu novog zakona raditi SAMO kao pomoćni radnik.

Dakle, da zaključimo: Ako u Njemačku odlučite ići po starom zakonu, koji je sad produžen – u ugovoru vam MORA biti navedeno POMOĆNI RADNIK. Inače ćete dobiti odbijenicu.

Kako bi bilo još jasnije, napravit ćemo jednostavnu komparaciju starog i novog zakona:

Čekanje na termin za  vizu

- Stari zakon: dvije godine

- Novi zakon: dvije sedmice

Plata

- Stari zakon: 10 - 11 e (pomocni radnik)

- Novi zakon: 15,20 e - 30,00 e i više (stručni radnik)

Zanimanja

- Stari zakon: samo deficitarna

- Novi zakon: sva zanimanja

Spajanje porodice

- Stari zakon: cekanje preko godinu dana na termin

- Novi zakon: Odmah na isti termin sa partnerom ili roditeljima

Dobijanje vize na neograničeno

- Stari zakon: nakon pet godina

- Novi zakon: nakon četiri godine

Njemački jezik

- Stari zakon: nije obavezan, izuzev za pomoćne radnike u regulisanim zanimanjima

- Novi zakon: B1 i više

Jobstep tim vam savjetuje da je mudrije ići po novom zakonu, zbog svih navedenih prednosti. Ako se odlučite ići po novom zakonu, neophodno je da prvo uradite postupak nostrifikacije diplome. Šta to zapravo znači? Znači da se diploma koja je stečena u Bosni i Hercegovini mora izjednačiti sa diplomama po njemačkom sistemu školovanja. Ukoliko vam to sve zvuči komplicirano, kontaktirajte naš tim još danas i mi ćemo vas pratiti kroz cijeli taj proces.

I zapamtite, nije sve onako kako se čini na prvi pogled. Ali vi imate Jobstep tim da vam pravilno tumači sve novosti i nejasnoće i bude vam podrška na vašem putu u novo životno poglavlje.