Od septembra na snazi novo pravilo

Od septembra na snazi novo pravilo

Od septembra na snazi novo pravilo

Otežan odlazak za sve koji žele aplicirati za vizu prema Pravilu za zemlje Zapadnog Balkana

 

Već od kraja 2019. godine dolaskom epidemije stanje u svijetu se znatno promijenilo u svim mogućim sferama. Djelovalo je u mnogome i na stanovnike Zapadnog Balkana koji su željeli otići u Njemačku. Aplikanti koji su bili u iščekivanju svog termina, u decembru 2020. godine dočekala je vijest da su svi termini stornirani. To je značilo, da su mjeseci čekanja na njihove termine, otišli u nepovrat.

Za to vrijeme Jobstep International agencija, ponudila je pomoć u rješavanju ovog pitanja tako što je već osposobljeni tim stručnjaka nudio potpunu podršku u procesu nostrifikacije diploma. Kako biste dobili vizu za kvalifikovan radni kadar potrebno je da imate ugovor o radu u struci i nostrifikovanu diplomu

Stupanjem na snagu Pravila za Zapadni Balkan u julu 2021. godine, ulilo je nadu svim državljanima tih zemalja da će biti jednostavno dobiti termin za vizu. Kako smo mogli vidjeti, već nekoliko mjeseci za redom, mogućnost zakazivanja termina traje zaista kratko, a nekolicina uspije zakazati. Zbog prevelike zainteresiranosti, ovo je sasvim razumljivo. Sada za sve koji žele ići u Njemačku  prema Pravilu za zemlje Zapadnog Balkana očekuje još jedan uslov:

"Od nedjelje, 12. septembra 2021. godine, savezna vlada Njemačke ponovno je uvela mjere ograničenja ulaska za osobe koje su nastanjene u Bosni i Hercegovini. Vize koje su izdate u svrhu zapošljavanja prema Pravilu za zemlje Zapadnog Balkana same po sebi ne predstavljaju pravo na ulazak u Njemačku. Ulazak u Njemačku sa izdatom vizom u u svrhu zapošljavanja prema Pravilu za zemlje Zapadnog Balkana dopušten je samo ako se pri ulasku predoči priznati dokaz o potpunoj imunizaciji protiv koronavirusa SARS-CoV-2 (potvrda o vakcinisanju).

(Izvor: https://sarajewo.diplo.de/ba-sh/service/westbalkanregelung/2427340)

Ukoliko imate dileme oko nostrifikacije diplome, tu je za vas stručni Jobstep International tim. Započnite proces priznavanja Vaše diplome na vrijeme! Uz Jobstep tim!