Kako naučiti taj strašni njemački?

Kako naučiti taj strašni njemački?

Kako naučiti taj strašni njemački?

Svi mi imamo nekog „vani“ - članove porodice, prijatelje, poznanike. Često smo i sami svjedoci kako doslovno cijela porodica, od najstarijeg do najmlađeg člana napusti našu domovinu. Razlozi su brojni – upis na studij, zapošljavanje, spajanje porodice, stručno usavršavanje i tako dalje. Tako Njemačka postade obećana zemlja, nama, snalažljivim ljudima na brdovitom Balkanu. Činjenica da se rijetko ko vraća kada jednom ode – mnogo toga govori o standardu života „vani“.

Uz podršku Jobstep agencije lako ćete pronaći poslodavca, steći uslove i dobiti „vjetar u leđa“za novi početak, a ono što je po novom zakonu, s kojim smo Vas već upoznali, zajednicko i obavezno za svaku struku i ujedno preduslov za dobijanje vize, jeste poznavanje njemačkog jezika. Njemački jezik je uglavnom kamen spoticanja većini onih koji se odluči otići u Njemačku. Činjenica je da vam njemački jezik u tom slučaju zaista treba: u trgovini, prilikom plaćanja računa, razgovora s poslodavcem, komunikacije u javnim ustanovama, pa do banalnih stvari kao što je kupovina prevozne karte – mimika i gestikulacije neće uvijek upaliti.

„Kako naučiti taj strašni njemački?“ - jedno je od pitanja koja mi u Jobstepu jako često čujemo.

Ukoliko ste već odlučili da idete preko Novog zakona i nostrificirate diplomu preko naše agencije, ne gubite vrijeme. Mi svakako preuzimamo svu proceduru oko obrade nostrifikacije, a vi imate nekoliko mjeseci vremena da se maksimalno posvetite učenju jezika. Budite uporni – neka vam motivacija bude život koji vas čeka.

Ukoliko već imate neko predznanje, učili ste njemački u osnovnoj i/ili srednjoj školi – odlično! Mnogo je lakše kada imate neku osnovu. Kako biste znali koliko tačno poznajete njemački jezik, uradite ulazno testiranje kako biste ustanovili na kojem ste nivou. Sjetite se da živite u vremenu u kojem je Google neiscrpan izvor svih informacija, pa tako možete pronaći gomilu testova i savjeta/aplikacija za učenje jezika. Gledajte filmove ili serije na njemačkom jeziku ili skinite sebi aplikacije za učenje. Učinite taj proces zabavnim.

Na linku ispod možete naći ogromnu bazu filmova i serija, potrebno je samo kupiti kokice, udobno se smjestiti i usvajanje jezika može da počne!

https://kinox.to/Movies.html

Ukoliko se odlučite pohađati kurs, uvijek ćete imati sagovornika i povratnu informaciju od profesora. Potrudite se da ne izostajete s časova, i poslije svakog časa ponovite gradivo i dodatno vježbajte sami. Pazite da uvijek pišete zadaću – nema izgovora da ju je pojeo pas! ???? Potražite na internetu tekstove koji su prilagođeni vašem nivou, čitajte ih i pokušajte sami prepričati - vidjet ćete, rezultati će ubrzo biti vidljivi!

Ako ste istinski početnik, nemate nikakvo znanje otprije, nema razloga za strah i averziju. Svaki početak je težak, a vaš cilj je motivacija. Na samom početku učenja njemačkog jezika, veliku poteškoću stvaraju članovi imenica, ali ni to neće predstavljati problem ukoliko se svemu doda malo boje. Najbolji i najefektivniji način je učiti svaku novu imenicu uz njen član i uvijek član bojiti određenom bojom koja se slaže uz rod. Primjera radi: imenice muškog roda bojimo plavom bojom, imenice ženskog roda crvenom bojom i imenice srednjeg roda zelenom bojom (der Mann, die Frau, das Kind). Nastojte učiti kontinuirano.

Greške su svakako očekivane i posve normalne, zato se ne plašite ako ih pravite u komunikaciji. Na početnim nivoima se ne očekuje od vas da govorite bez mane. Vremenom ćete savladati izgovor, a to neće biti teško, ako odmah u početku upoznate pravila izgovaranja određenih slova i slogova. Za početnike jedna od interesantnijih stvari koje možete gledati jesu dokumentarci koje Nijemci rade jaaako kvalitetno. U dokumentarnim filmovima vrlo smireno i razgovjetno govori jedna osoba, a promjene kadrova nisu toliko dinamične, pa možete u opuštenijoj varijanti da se koncentrišete na jezik i izgovor. Preporuka je da to što gledate, gledate po više puta. Jeste dosadno, ali funkcioniše – provjereno! Zadajte sebi zadatak da to što ste gledali prepričate u nekoliko rečenica.

Okružite se jezikom što je više moguće: u slobodno vrijeme ili dok kuhate, pospremate kuću i slično, slušajte njemačku muziku - ne samo Rammstein ????

Njemački, ali i bilo koji drugi jezik lakše se pamti uz lijepu sliku i sve postaje zanimljivije. Tako možete sebi napraviti tzv. fleškartice na kojima ćete sa jedne strane napisati stranu riječ ili dodati crtež, a s druge strane papira prijevod te riječi. I tako ponavljajte sve dok ne naučite napisane riječi!

Trudite se da se okružite alatima učenja koji će vam prestavljati neku vrstu zabave i razonode. Kada vam dosadi jedno - vi pređite na drugo i tako ukrug. Nećete ni primijetiti da će vaš napredak biti brz i trajan, samo ukoliko istrajete u učenju.

Viel Spaß beim Deutschlernen!