INTERVJU ZA POSAO – NA NJEMAČKI NAČIN

INTERVJU ZA POSAO  – NA NJEMAČKI NAČIN

INTERVJU ZA POSAO – NA NJEMAČKI NAČIN

Stručnjaci smatraju da u prvih 30 sekundi razgovora poslodavac zna da li će nekog  angažirati ili ne.

 

Ako ste pozvani na razgovor za posao, već radite nešto kako treba. Dobro ste se predstavili na papiru, sada to morate uraditi i lično, a sve na jeziku koji nije Vaš maternji. Da biste zaista impresionirali svog inostranog sagovornika, morate prvo uraditi domaći zadatak i predstaviti najbolju moguću verziju sebe.

Kao i svugdje u svijetu, tako i u Njemačkoj postoje neka pravila koja je bitno ispoštovati kako bi samog sebe prikazali u najboljem mogućem svjetlu.

Potrošite svaku minutu mudro. Razmislite o tome šta vas izdvaja od ostalih kandidata. Umjesto da kažete: „Super sam!“ , dajte im primjere koji pokazuju Vašu fantastičnost i ono što Vas čini posebnim.

Da biste svog potencijalnog novog poslodavca još više impresionirali, trebate zvučati i izgledali prikladno. Ako pričate monotono, sagovornik sigurno neće biti impresioniran Vama. Želite Vašom energijom uvjeriti sagovornika da da biste definitivno bili dobar izbor i da ste baš Vi pobjednički kandidat.

U nastavku pročitajte nekoliko savjeta, kako da ostavite dobar prvi utisak i kako baš vi da postanete pobjednički kandidat.

 

  1. Dođite uvijek  ranije

Svima je poznato da Nijemci vole tačnost. Veoma je bitno da dodjete malo ranije na intervju. Ako živite u drugom gradu imajte u vidu saobraćaj i moguće gužve. Bolje je da imate vremena ispred sebe, ali uđite na ulazna vrata samo 10 minuta prije zakazanog vremena za razgovor.

 

  1. Adekvatno se obucite

Pokažite se - obučeni da impresionirate. Iako Vaša odjeća nije jedini način na koji možete ostaviti utisak, ne treba ni podcijeniti utjecaj lijepe i elegantno obučene osobe.

 

  1. Budite jedinstveni i pokažite se u najboljem izdanju

Govor tijela je jedan od ključnih faktora u razgovoru. Kada Vas sagovornik upozna, pozdravite ga širokim osmijehom i otvorenim govorom tijela. Tokom cijelog intervjua pokušajte voditi dijalog na dva načina - dajte jasne i detaljne odgovore, ali imajte na umu da slušate i sagovornika. Na kraju intervjua postavite Vašem sagovorniku profesionalna pitanja o vlastitoj karijeri i mogućnostima napredovanja i dodatnim edukacijama u kompaniji.

 

  1. Donesite kopiju svog životopisa i prateće dokumentacije

Kada imate kod sebe životopis i svu Vašu prateću dokumentaciju u toku razgovora, to Vam olakšava praćenje najvažnijih stavki, jer se cijeli razgovor zasniva na onome što ste naveli u Vašem životopisu, te pokazuje spremnost u slučaju da sagovornik nema kopiju.

 

  1.  Razgovarajte o tome što možete učiniti za njih

Umjesto da svoje vještine i znanje dijelite u potpuno općenitom smislu, podijelite kako mislite da se Vaše vještine i znanje primjenjuju na poziciju za koju se prijavljujete. Pokazati relevantno iskustvo Najbolji način da pokažete da ste prava osoba za posao je pojasniti sagovorniku da imate vještine i iskustva koja se poklapaju s onim što je potrebno za radno mjesto na koje se prijavljujete. Najbolji način da to postignete je da razgovarate o određenim iskustvima i postignućima koje ste postigli na prethodnim pozicijama.

 

  1. Budite pozitivni i samouvjereni

Možda ćete sve drugo učiniti kako treba, ali ako u toku intervjua  nedostaje doza samopouzdanja, možete dobiti negativan odgovor po pitanju angažmana. Zato budite samouvjereni i pričajte opušteno o Vašim dosadaćnjim iskustvima. Na pitanja odgovarajte koncizno i nemojte „zaobilaziti“ istinu.

 

  1.  Na kraju...

Smijte se. Ne želite svakako pretjerivati, ali razmišljajte pozitivno i smiješite se kada se pozdravite sa sagovornikom i onda  kada je to prikladno u toku intervjua. Ljudi pozitivnog stava,  sa jakim međuljudskim vještinama češće bivaju zaposleni.

 

Kako bi ste se pokazali u najboljem svijetlu i razbili tremu, ljubazni tim Jobstep agencije na profesionalan, ali i opusten nacin pomaže Vam u posljednjem koraku do novog posla i novog života.