fbpx

Njemačka ambasada u BiH objavila važno obavještenje o priznatim certifikatima za jezik

Infolist

Dokaz o poznavanju njemačkog jezika za izdavanje vize

Podnosioci zahtjeva za vizu moraju u svrhe različitih boravaka (između ostalog spajanje porodice sa suprugom, spajanja djece starije od 16 godina, zapošljavanje zdravstvenih radnika, Au-Pair) priložiti dokaz o poznavanju njemačkog jezika na odgovarajućem nivou prema Zajedničkom europskom referentnom okviru za jezike (GER).

Koji nivo poznavanja jezika Vam je potreban za određeni boravak, možete saznati iz odgovarajućih infolistova. Informacije o sadržaju i stepenu ispita na različitim jezičkim nivoima, i sl. možete pronaći pod linkom www.goethe.de/bih.

Kao dokaz potrebno je priložiti uvjerenje o položenom ispitu njemačkog jezika, koje je izdato na temelju standardiziranog ispita o znanju jezika prema standardima „Association of Language Testers in Europe (ALTE)”.

U postupku za izdavanje vize, Njemačka ambasada u Sarajevu trenutno priznaje certifikate o položenom ispitu od jezičkih instituta kako slijedi u nastavku:

– Goethe-Institut e.V. (GI).

– Verein Österreichisches Sprachdiplom Deutsch (ÖSD):

Ambasada od 01.06.2019.godine u viznom postupku do daljnjeg više neće prihvatati ÖSDcertifikate, za koje je ispit položen izvan Austrije.

– TestDaF-Institut (TestDaF).

– telc gGmbH (TELC), ukoliko je ispit položen u Njemačkoj.

Svi ostali certifikati kao i potvrde raznih jezičkih škola, koje potvrđuju samo učešće na tečaju njemačkog jezika, se ne mogu priznati u postupku za izdavanje vize.

Također se NE MOGU priznati dijelovi certifikata o položenom jeziku iz pojedinih vještina/modula „govor, pisanje, čitanje, slušanje“, nego samo cjelokupni certifikati o položenom jeziku koji obuhvataju sve 4 vještine/modula.

Molimo obratite pažnju na to da certifikati o položenom ispitu njemačkog jezika koji obuhvataju četiri (4) modula i koji zadovoljavaju jezički nivo koji je Vama potreban za Vašu svrhu boravka u Njemačkoj,na dan podnošenja zahtjeva za vizu NISU stariji od godinu dana. Stariji jezički certifikati i oni sa starijim parcijalnim modulima neće biti priznati.

Izvor: Njemačka ambasada Sarajevo

*Napomena: Ako trebate pomoć oko dokumentacije ili ispunjavanju formulara pri apliciranju za Njemačku vizu, posjetite naš ured JOBSTEP SVE ZA VIZU na jednom mjestu i mi ćemo vam pomoći.

Nalazimo se u ulici Skenderija broj 8, odmah preko puta zgrade Njemačke ambasade. Radimo svaki radni dan od 07 do 16h.

Za brza i hitna pitanja kontaktirajte nas putem facebook stranice: https://www.facebook.com/svezavizu.jobstep/

2019-05-13T11:52:11+00:00